معرفی سازمان آموزش فنی و حرفه ای کشور
ریشه شکل گیری سازمان آموزش فنی و حرفه ای کشور به تصویب آیین نامه کارآموزی و افزایش مهارت در 27 دی ماه سال 1339 شورای عالی کار بر می گردد.
بعد از انقلاب شکوهمند اسلامی، سازمان در سال 1359 از ادغام سه واحد آموزشیِ«اداره کل تعلیمات حرفه ای وزارت کار و امور اجتماعی»، «صندوق کارآموزی» و «کانون کارآموزی» با نام «سازمان آموزش فنی و نیروی انسانی» تشکیل شد و در سال 1360 به «سازمان آموزش فنی و حرفه ای کشور» تغییر نام یافت که این سازمان تحت پوشش وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی فعالیت می کند و رئیس سازمان آموزش فنی و حرفه ای کشور معاون وزیرکار است.
ماًموریت اصلی سازمان، آموزش مهارت، پژوهش، تولید استاندارد آموزشی و ارزشیابی نیروی کار است. و به کمک مراکز آموزشی ثابت و با همراهی آموزشگاه های آزاد بخش خصوصی ومربیان خود،در دو بخش دولتی و خصوصی، خدمات آموزشی ارائه می کند که مجتمع فنی تبریز افتخار آن را دارد که از سال 1378 بعنوان آموزشگاه آزاد فنی و حرفه ای فعالیت می کند.
گروه های هدف آموزش های مهارتی عبارتند از: کارجویان، شاغلینِ بنگاه های اقتصادی، اتحادیه ها و اصناف، دانشجویان و فارغ التحصیلان دانشگاهی، دانش آموزان، سربازان وظیفه، ساکنین مناطق محروم، مرزی و سکونتگاه های غیر رسمی، گروه های در معرض آسیب از جمله زنان سرپرست خانوار و کودکان کار، زنان خانه دار، افراد دارای معلولیت، روستائیان، عشایر، زندانیان و خانواده هایشان، معتادان بهبود یافته، آسیب دیدگان اجتماعی، اتباع خارجی و پناهندگان، و مربیان سایر کشورها.
مرکز تربیت مربی و پژوهش های فنی و حرفه ای، یکی از مراکز منحصر به فرد آموزشی در خاورمیانه است که به کمک دپارتمان های تخصصی خود، در نقش واحد تحقیق و توسعه سازمان عمل کرده و زمینه انتقال دانش و بکارگیری فن آوری های جدید را میسر می سازد.
تدوین استاندارد آموزش مهارت از دیگر اقدامات زیربنایی و نخستین حلقه از فرایند آموزش در سازمان است. این مهم با کمکِ کارگروه هایی متشکل از اتحادیه ها، اصناف، صاحبان مشاغل و مربیان انجام می شود. استاندارد های آموزشی درخوشه های صنعت، خدمات، فرهنگ و هنر، و کشاورزی تدوین شده است.
مهارت و صلاحیت حرفه ای چهار گروه به صورت مستمَر توسط سازمان آموزش فنی و حرفه ای کشور سنجش می شود. این گروه ها عبارتند از:
– مهارت آموختگانِ مراکز آموزشی دولتی و غیر دولتی
– متقاضیان معرفی شده از سوی شورای نظام صنفی برای تعیین صلاحیت فنی و تخصصی
– متقاضیان معرفی شده از سوی دستگاه ها یا نهاد های طرف تفاهم با سازمان
– متقاضیان پروانه مهارت فنیِ صنعتِ ساختمان
در عرصه بین الملل نیز سازمان در راستای حضور مؤثر و به منظور ارتقای سطح آموزش های فنی و حرفه ای و دست یابی به استانداردهای روز جهانی، تعاملات گسترده و مستمَری در دستور کار دارد. در این زمینه برگزاری مسابقات ملی مهارت با حضور هزاران نفررقابت کننده از سراسر کشور برای آماده سازی تیم ملی مهارت و حضور در رقابت های بین المللی حائز اهمیت است.
با توجه به نقش کلیدی سازمان آموزش فني و حرفه اي در تحقق دو هدف مهم رفع فقر و توسعه اشتغال از طریق آموزشِ مهارت، این سازمان؛ برنامه های تحولی خود را با ارائه آموزش های هدفمند و منطبق با نیاز بازار کار ارائه می کند.
یقیناً این مهم با حمایت نهادهای سیاست گذار در زمینه تدارک برنامه ای منسجم برای تقسیمِ کار ملی، بین دستگاه های مختلف، در عبور از فقرِ مهارتیِ حاکم در کشور و فراگیر نمودن گفتگوی ملی مهارت، محقق می شود.