اینترنت اشیا(IOT) (7 تا 12 سال)

عناوین
نام دوره آموزشیمدت(ساعت)شهریه
ترم اول 30 ساعت35.000.000
ترم دوم 30 ساعت35.000.000
ترم سوم 30 ساعت35.000.000
ترم چهارم 30 ساعت35.000.000

هدف

اینترنت اشیا (Internet of Things) چیست ؟

اینترنت اشیا یک سیستم به هم پیوسته است که از دستگاه ها، ماشین های مکانیکی و دیجیتالی، اشیا، حیوانات یا انسان هایی با مشخصه واحد تشکیل شده است و قابلیت انتقال داده از طریق یک شبکه بدون نیاز به ارتباط انسان به انسان یا انسان به کامپیوتر را دارد.

تعریف اینترنت اشیا بر اساس استفاده هم زمان از چندین تکنولوژی است. که برای مثال می توان به آنالیزهای زمانی ، یادگیری ماشین .انواع سنسورها و … اشاره کرد سیستم های توسعه یافته مرسوم، شبکه های سنسوری بدون سیم، سیستم های کنترلی، اتوماسیون خانه و ساختمان و مواردی مشابه این ها موجب شدند تا اینترنت اشیا به وجود بیاید.

امروزه اکثریت مردم اینترنت اشیا را با مفهوم کوچکتر خانه هوشمند یکسان درنظر می گیرند که شامل دستگاه ها و برنامه هایی می شود که با استفاده از سیستم های کنترلی از اکوسیستم حفاظت می کند. اما باید به این نکته توجه داشت که خانه هوشمند یکی از چندین زمینه به کارگیری وسیع و مهم اینترنت اشیا است.

برای نمونه از کاربردهای اینترنت اشیا در خانه هوشمند میتوان به سیستم های روشنایی، ترموستات ها، سیستم های امنیتی خانه و دوربین های مدار بسته اشاره کرد. اینترنت اشیا به صورت کلی ابزارها و دستگاه هایی را شامل می شود که به اینترنت متصل می شود و یا به صورت شبکه ای به هم متصل هستند.

تاریخچه اینترنت اشیا

موضوع شبکه در دستگاه های هوشمند به عنوان یک موضوع در سال 1982 مورد بحث بود. برای اولین بار IOT با یک ماشین فروش کوکا در دانشگاه کارنگی ملون به عنوان ابتدایی ترین سیستم متصل به اینترنت دیده شد که توانایی اعالم لیست اقالم موجود و دمای نوشیدنی های تازه شارژ شده را داشت.

سپس این زمینه در سیستم های متنوع تری استفاده شد تا به امروز که بسیاری از پیشرفت های مهم تکنولوژی در این زمینه است و کاربردهای متنوع بسیاری دارد که در ادامه به آن می پردازیم.

کاربردهای اینترنت اشیا گستره کاربردهای IOT به دسته های مصرف کننده، تجاری، صنعتی و فضاهای زیربنایی تقسیم می شود.

کاربردها ی مصرف کننده

یکی از بخش های بزرگ دستگاه های IOT برای استفاده های مصرف کننده ها ساخته شده است. این شاخه شامل خودروهای هوشمند، خانه های اتوماسیونی، تکنولوژی های پوشیدنی، گجت های سلامتی و کاربردهای با قابلیت مانیتورینگ از راه دور می شود.

  • خانه هوشمند

دستگاه های اینترنت اشیا یک بخش از مفهوم بزرگ خانه اتوماسیونی هستند که شامل سیستم های روشنایی، گرمایش و تهویه هوا، سیستم های شبکه و امنیتی می شوند. یکی از فواید بلند مدت این سیستم ها ذخیره و صرفه جویی در مصرف انرژی هاست. خانه های هوشمند همان طور که گفته شد یکی از معروف ترین و رایج ترین کاربردهای اینترنت اشیا هستند که امروز در ایران هم فضای کار گسترده ای دارند.

  • مراقبت از سالمندان

یکی از مزیت های استفاده از اینترنت اشیا به کار گرفتن آن برای افراد ناتوان و سالمند است. برای این افراد سیستم های خانه به صورتی طراحی می شوند که برای رفع نیاز های مالک خانه، زمینه های ناتوانی را پوشش دهد. برای مثال سیستم های کنترل با صدا برای افرادی که ناتوانی در حرکت دارند استفاده می شوند. این سیستم ها می توانند شامل سنسورهای سنجش سلامت و دارویی باشند.

  • کاربردهای تجاری سلامتی و پزشکی

اینترنت اشیای پزشکی که به آن اینترنت اشیای سلامتی هم گفته می شود، یک کاربرد مهم از اینترنت اشیا است که برای اهداف مرتبط با سلامت افراد مثل جمع آوری داده، تحلیل و مانیتورینگ آن استفاده می شود.

دستگاه های IOT می توانند در سیستم های مانیتورینگ سلامتی از راه دور و اطلاع رسانی شرایط اضطراری استفاده شوند. از جمله کاربردهای سلامتی و پزشکی می توان به پایش فشار خون و ضربان قلب، تخت های هوشمند در بیمارستان ها و … اشاره کرد. 

برای مثال در سیستم پایش فشار خون، دستگاه متصل به بیمار فشار خون را اندازه گیری کرده و بدون نیاز به حضور پرستار آن را به بانک داده های پزشک ارسال می کند. در این سیستم ها از سنسورها و مدارهایی استفاده می شود که قادر هستند داده های متغیر را در محیط های متفاوت جمع آوری، پردازش، انتقال و آنالیز کنند. مثل سیستم هایی که از خانه بیمار یک پارامتر سالمت را اندازه گیری می کنند و به بیمارستان ارسال می کنند.

  • حمل و نقل

یکی از کاربردهای مهم اینترنت اشیا یکپارچگی کنترل ارتباطات و فرآیندهای پردازش داده در سیستم های حمل و نقل است. ازIOT می توان در سیستم های کنترل ترافیک هوشمند، پارکینگ هوشمند، پرداخت عوارضی الکترونیکی، راهنمای جاده و …. استفاده کرد. برای مثال در سیستم مدیریت ناوگان، یک پلتفرم IOT می تواند به صورت پیوسته و از طریق سنسورهای بی سیم موقعیت و شرایط یک محموله و دارایی ها را مانیتور کند و آالرم های خاص در شرایطی که تاخیر، خرابی و … وجود دارد برای مدیریت ارسال کند. این کار فقط از عهده یک سیستم اینترنت اشیا و اتصاالت یکپارچه آن بین دستگاه ها برمی آید. سنسورهایی نظیر GPS ، رطوبت و دما، داده ها را به پلتفرم IOTارسال می کنند و سپس داده ها آنالیز شده و به کاربر منتقل می شوند.

اتوماسیون خانه و ساختمان اینترنت اشیا میتواند در مانیتور کردن سیستم های مکانیکی، الکتریکی و الکترونیکی موجود در انواع ساختمان ها استفاده شود. برای مثال یکپارچگی اینترنت و سیستم های مدیریت انرژی ساختمان برای کاهش مصرف انرژی به عنوان ساختمان های هوشمند مطرح می شود.

  • کاربردهای صنعتی

اینترنت اشیا در صنعت، شامل فناوری به دست آوردن و آنالیز کردن داده ها از تجهیزات متصل شده به تکنولوژی عملیاتی، موقعیت ها و افراد می شود.

  • تولید

اینترنت اشیا می تواند به ارتباطی منظم بین دستگاه های تولید تجهیز شده با حسگر، شناساگر، پردازشگر، برقرار کننده ارتباط، عملگر و توانایی های شبکه، تحقق ببخشد. به کار گرفتن یک سیستم هوشمند IOT در خطوط تولید، فواید مهمی دارد مثل: 

  1. تولید سریع محصولات جدید
  2. پاسخگویی پویا به تقاضای محصولات
  3. بهینه کردن زمان تولید محصول و شبکه های زنجیره ای تامین کننده

کشاورزی برای IOT کاربردهای فراوانی در کشاورزی وجود دارد، مثل جمع آوری داده های دما، بارش، رطوبت، سرعت باد، هجوم آفت ها، محتویات خاک. این داده ها را می توان در موارد بسیاری به کار برد، اعم از:

  1. اتومات کردن تکنیک های مزرعه داری
  2. تصمیم گیری های آگاهانه برای بهبود کیفیت و کمیت
  3. کاهش ریسک و هدر رفت
  4. کاهش تالش مورد نیاز برای مدیریت محصوالت
اینترنت اشیا